Wiśnie, porzeczki albo maliny gotowane z dodatkiem cukru w wielkim garnku, a następnie zamknięte w małe słoiki. Pyszności czekające na półkach w spiżarni na zimowe wieczory, kiedy staną się źródłem witaminy C w akompaniamencie rozgrzewającej herbaty. Słodki dodatek do pączków czy kruchych rogalików, wyjadany łyżeczkami podczas dodawania nadzienia.

Konfitury, jakich nie znacie

A czy wiecie, że konfitury mogą być zupełnie nietypowe? Najbardziej słynne to oczywiście konfitury z cebuli. Włoski przysmak, podkreślający smak mięsa czy serów, przygotowuje się na bazie czerwonej cebuli, czerwonego wina i octu balsamicznego. A co powiecie na konfiturę z jarzębiny? Pamiętajcie jednak, aby dojrzałe owoce zbierać już po przymrozkach i przetrzymać w zamrażalniku jeszcze kilka dni. Pozbędziecie się wówczas goryczki, a żeby bardziej osłodzić jesienny przysmak, dodajcie do niego kilka jabłek lub gruszek. Konfiturę można przyrządzić także z buraków. To zdrowe i smaczne warzywo można połączyć z imbirem i migdałami albo pomarańczą. Z kolei miłośnicy pomidorów znają z pewnością smak konfitury pomidorowej. Można przyrządzić ją na ostro, z dodatkiem curry lub papryczek chilli. Portugalczycy łączą pomidory z goździkami, cynamonem i skórką cytryny. A jeśli już o tym słonecznym kraju mowa, portugalskim przysmakiem jest… konfitura z marchwi! Z dodatkiem cytrusów, na przykład pomarańczy, zajadają ją z przyjemnością wszystkie lizbońskie niejadki.

Konfitura z płatków róży

Polskim specjałem, szczególnie w Tłusty Czwartek, jest konfitura z płatków róży. W tym dniu wybieramy pączki najchętniej właśnie z tym nadzieniem. Jak ją przyrządzić? Płatki pachnących róż zbiera się letnim lub jesiennym porankiem (przy zbyt mocnym słońcu będą zwiędnięte), delikatnie oczyszcza, usuwa białe końcówki (aby pozbyć się goryczki), a następnie rozciera w makutrze z cukrem (proporcje 1:1). Warto na koniec dodać sok z cytryny i opcjonalnie odrobinę rumu. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale efekt wart jest poniesienia wszelkich kosztów. Za to różanej konfitury nie trzeba gotować, wystarczy zamknąć w szczelnym słoiku. Warto zrobić jej więcej, bo takiemu smakołykowi trudno będzie dotrwać do końca karnawału!

Do mięs, do serów, do twarogów, na kanapki, na naleśniki, do ciast i ciasteczek – konfitury to smaczny dodatek do potraw. Łatwo przygotuje je każda, nawet początkująca gospodyni. Warto też poeksperymentować ze składnikami i zaskoczyć swoich gości konfiturami, jakich jeszcze nie znają.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez valeria_aksakova - pl.freepik.com